I denna artikel:
När lagstiftaren införde ISK var grundtanken att göra det enklare för privatpersoner att spara i aktier och fonder. Om man köper och säljer värdepapper utanför ett ISK kan det bli lite krångligt när det är dags att deklarera, men om man använder sitt ISK istället kommer informationen att vara förifylld på deklarationsblanketten. Detta eftersom den bank eller finansinstitut som du har ditt ISK hos måste skicka in all nödvändig information till Skatteverket så att de kan räkna ut skatten åt dig.
Med ett ISK finns det inte någon reavinstbeskattning. Istället är det värdet på tillgångarna i och insättningarna till ditt ISK under beskattningsåret som ligger till grund för beskattningen. Med detta värde som bas räknas en schablonintäkt fram, och därefter betalar du 30% skatt på schablonintäkten.
Om du har en utländsk aktie, och den ger dig en utdelning, kan det hända att du blir skattskyldig i det landet och betalar skatt på utdelningen där. Om så sker har du rätt att göra avräkning på den svenska skatten. Detta kommer dock endast att ske om den utländska skatten redovisas som kontrolluppgift i din deklaration.
Nej
Nej. Du betalar inte någon reavinst när du säljer aktier med vinst i ditt ISK, och som en logisk följd av detta får du inte heller göra något avdrag när du säljer aktier med förlust i ditt ISK.
Detta gäller inte bara aktier utan alla tillgångar i ditt ISK.
Nej, du får inte göra avdrag för plattformsavgifter, courtage, fondförvaltningsavgifter eller liknande som rör ditt ISK.
Ja. Ett ISK beskattas inte bara de år då det har ökat i värde, utan även de år då värdet legat still eller minskat. Detta gäller för alla tillgångar i ditt ISK, inte bara aktier.